Gezen tavuk ya da salma tavukçuluk, son zamanlarda organik yumurta ve tavuk etine olan talebin artmasıyla beraber artmıştır. Birçok kişi de gezen tavuk çiftliği nasıl kurulur ve salma tavuk yetiştiriciliği nasıl yapılır merak etmektedir.
Sağlıklı beslenmek isteyenler organik ürünlere yönelmeye başlarlar. Organik ürünleri tüketmek için de kahvaltıların vazgeçilmez besini olan yumurtayı bulmak için çok özen göstermektedirler. Bunun dışında temel tüketim ürünlerinden biri olan tavuk etini de organik olarak tüketmek istemekteler.
Özellikle gezen tavuk yumurtası bulmak isteyen tüketiciler, marketlerde satılan yumurtaları tercih etmemekte. Birçok market organik diyerek yumurta satmakta ancak analiz edildiğinde birçoğunun olmadığı görülebiliyor.
Marketlerde satılan yumurtalar neden tercih edilmiyor? Çünkü birçok çiftlikte üretilen yumurtalar, tavuklara verim artırıcı yemler vererek ve ufak kafeslerde üretilmektedir. Ayrıca yumurta sayısını ve rengini artırmak için ilaç ve katkı maddeleri de verilmektedir. İşte tüm bu işlemler yumurtaların organikliğini bozmaktadır.
Dolayısıyla gezen tavuk ile kümes tavukçuluğu sonrası alınan yumurta ve etin kalitesi aynı değildir. Ayrıca verim de aynı değil. Çünkü kümes tavukçuluğunda maksimum ürün hedeflenir.
Siz de salma tavukçuluk yapmak isterseniz, tavuklar için bir kapalı alana ihtiyacınız olacak. Tavukların yaşayacağı alanı inşa ederken tavukların sağlıklarını önemsemelisiniz. Tavukların yemliklerini, suluklarını ve yumurtlama yerlerini ayarlamalısınız.
Burada unutmamanız gereken önemli nokta, salma tavukçulukta tavukların doğal şekilde beslenmesi çok önemli. Yani tavukların etraftaki ot, böcek ve diğer ürünleri yemesi gerekiyor. Bu nedenle tavuklar gündüzleri bahçeye salınmalıdır ve tavuklar gezmelidir.
Salma tavukçuluk yapılırken kullanılması önerilen bazı tavuk cinsleri mevcuttur. Yapılan denemelere göre en verimli tavuk cinsleri bunlardır. Peki hangi cinsler kullanılır?
Salma Tavukçuluk Tavuk Irkları Neledir?
Salma tavuk yetiştiriciliği yapılırken genellikle en çok yumurta veren tavuk cinsleri kullanılmaktadır. Tavuk cinsleri yazımda da bu tavuk cinslerini vermiştim. İsimleri ataks, pleymut ve lohman.
Ataks
ataks tavukÜlkemizde en çok bilinen tavuk cinslerinden biridir ve yerli tavuk ırkları arasında yer alır. Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından yetiştirilmiş olan bu tavu türü ortalama 3 yıl boyunca yumurta vermektedir.
Ataks, 20 haftalık olmasından itibaren yumurta vermeye başlıyor. Yılda ortalama olarak 240-270 yumurta verebilen ataksın rengi siyahımsıdır. Ülkemizde kara tavuk olarak da bilinmekte. Ayrıca yumurtaları da kremsi renktedir.
Ataks, hareketli bir yapıya sahipdir, ortama kolayca adapte olurlar ve zorlu iklim koşullarına uygundurlar.
Pleymut
pleymut tavukHem et hem de yumurta için beslenilen bu tavuk türü, halk içind eçilli tavuk olarak bilinmektedir. Pleymut, hastalıklara ve çevresel koşullara dayanıklıdır.
Haftada 18-20 ve yıllık 220-240 yumurta veren pleymut, 3-4 kilogram ağırlığa ulaşabilirler. 10 yıl boyunca da yaşayabilirler.
Lohman
lohman tavukYumurta üretiminde en çok kullanılan tavu cinslerinden biridir. Oldukça verimli olan bu tavuk türü, az yemle çok yumurta üretmesiyle bilinir. Yıllık yaklaşık olarak 220-250 yumurta vermektedir.
BİZİ TAKİP EDİN